Vlašské ořechy
Se závanem prvních podzimních dní začínají na zem padat opravdové poklady, v podobě zralých vlašských ořechů. Jejich hledání může být v záplavě spadaného listí náročné, ale vynaložená námaha se zcela jistě vyplatí. Vlašské ořechy jsou zásobárnou důležitých živin, bílkovin, antioxidantů, vitamínů a minerálů. Jsou vhodné ke konzumaci za syrova, ale své využití nachází i jinde. Jsou prakticky nenahraditelné při pečení vánočního cukroví, ale i dalších moučníků. Skvěle se hodí do jablečných závinů. Dá se z nich také vyrobit velmi chutná a oblíbená ořechovka, která má u nás dlouholetou tradici. Jedná se o oblíbený alkoholický nápoj, který se vyrábí z nezralých vlašských ořechů. Často se přidávají také různé druhy koření a bylinek. Receptů na výrobu existuje velké množství.
Zázračná potravina
Vlašské ořechy jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Ovšem pozor, někteří lidé mohou mít na tento druh ořechů alergii. Někomu vadí ořechy jen v syrovém stavu, někdo musí být obezřetný i poté, co jsou ořechy tepelně upraveny, například pečením. Vlašské ořechy možná nevypadají jako mozek náhodou. Mají totiž blahodárný vliv na jeho funkci. Obsahují omega 3, vitamíny skupiny B, jód a selen. Podporují také zdraví srdce a snižují hladinu cholesterolu. Působí také jako prevence vzniku rakoviny a snižují záněty v těle. A to není zdaleka konečný výčet. Je vhodné konzumovat denně alespoň malé množství vlašských ořechů. Můžeme je s chutí jíst při snídani, například jako součást různých směsí do jogurtů, nebo jako součást různých dezertů a moučníků.
Nejlepší jsou domácí vlašské ořechy. Pokud máte tu možnost, vysaďte si na zahrádce ořešák. Není nijak náročný na půdu, má však rád dostatek vápníku. Ideální dobou výsadby je podzim. Je lepší pořídit si již roubovaný ořešák, který může vydat první úrodu již za dva či tři roky.